Welkom tekst

De oorzaak van een geïrriteerde huid door wrijving

Last van een rode, branderige en geïrriteerde huid? Voor velen vrouwen herkenbaar. Je bent hierin zeker niet de enige. Verschillende oorzaken kunnen hiervoor zorgen. Een geïrriteerde huid kan je bijvoorbeeld krijgen als je bovenbenen tegen elkaar schuren. Hetzelfde geldt voor je borsten, buik of bikinilijn. Of denk aan schurende kleding. Alles behalve fijn! Hoe dit komt? Wij leggen het je uit.

Door te ontdekken wat de oorzaak is kun je er iets aan doen. Onze huid in combinatie met zweet is een belangrijk onderdeel hierin. Klinkt niet bepaald fris, toch is het heel normaal.

Onze wonderbaarlijke huid

Om te beginnen de huid. Wist je dat dit het grootste orgaan is in het menselijk lichaam? Maar liefst 15% van je lichaamsgewicht komt door de huid. Onze huid bestaat uit drie lagen met verschillende functies; de epidermis (opperhuid), de dermis (lederhuid) en subcutis (onderhuids weefsel).

De opperhuid is het zichtbare deel. De oppervlakte is gevoelig, slechts 0,1 millimeter dik en werkt als een beschermende mantel. Hieronder ligt de lederhuid. In de lederhuid zitten de haarzakjes, talg- en zweetkliertjes, kleine bloedvaten en zenuwen die er samen voor zorgen dat de huid er mooi en gezond uit ziet. Nog een verdieping lager ligt het onderhuidse weefsel. Deze huidlaag dient voornamelijk voor vetopslag.

De opperhuid is belangrijk om een geïrriteerde huid te voorkomen. Huideigen lipiden (vetten) zorgen ervoor dat deze laag soepel blijft. Maar als de lipiden uitdrogen door bijvoorbeeld te vaak en te warm douchen, wrijving en te veel blootstelling aan de zon wordt de huid droog en ontstaan er kleine barstjes. Dit is het begin van een geïrriteerde huid.

Als zweet om de hoek komt kijken…

Als hier zweet bij komt kijken kan de huid erg geïrriteerd worden. Zweet bestaat uit 99% uit water in de resterende 1% vind je zout en stoffen met een antiseptische werking. Zweet scheidt zich af door de huid en is geurloos. De belangrijkste functie van zweten is om het lichaam af te laten koelen. Bijvoorbeeld als je sport of als je in de zon bent. Deze warmte moet het lichaam kwijt en doet dat door zweten. Het water in het zweet verdampt op de huid en door dit proces wordt de buitenste laag van de huid gekoeld. De overige stoffen die dan overblijven, zoals zout, zorgen voor een ruwere huid die bij wrijving geïrriteerd kan raken.

De combinatie van een een wondje of gebarsten huid en verdampt zweet zal het pijnlijke en geïrriteerde gevoel versterken.

Nu weet je hoe een rode, branderige en geïrriteerde huid ontstaat. Weten wat je hier aan kunt doen?

Layers Of Human Skin. Epidermis (horny layer and granular layer), Dermis (connective tissue) and Subcutaneous fat (adipose tissue)

Layers Of Human Skin. Epidermis (horny layer and granular layer), Dermis (connective tissue) and Subcutaneous fat (adipose tissue)


drops of water on the human body closeup

drops of water on the human body closeup

In dit artikel vertellen we je er meer over.